Hva er viktig i et hjemmesideprogram?

Mye er «greit å ha», – men hva er viktig med tanke på å få best mulig synlighet på nett? Da spesielt med tanke på det CMS (content management system) som du velger å bruke.

Redigeringsvindu i hjemmesideprogram for FlexWeb ASHer er noen tanker som ikke handler om hvordan du bør bruke redigeringsprogrammet, men noe som er viktig når du nå skal velge et redigeringsprogram. Altså før du setter i gang med å lage webside i et hjemmesideverktøy:

Det viktigste: Sørg for at nettsiden er lesbar for søkemotorene

Det kanskje viktigste er at innholdet på nettsiden blir synlig for søkemotorene. Mange tenker at dette er en selvfølge, men det finnes nettsidebyggere som rett og slett gjemmer tekst i flash – og da hjelper det ikke uansett hvor mye man skriver. Ja, det sies at søkemotorer kan lese flash – men de er ikke gode på det. Flash regnes heller ikke som god teknologi i mange kretser.

Hold deg derfor til hjemmesideprogram som viser innholdet i vanlig HTML, og aller helst med CSS til å håndtere utseende.

Beste praksis vil være om innhold vises i «ren» HTML, og der alt som styrer utseendet (fargevalg, skrifttype, størrelse med mer) ligger i egne atskilte filer.

Det viktige: Være fri til å kunne skape engasjement

Når vi nå vet at innholdet er lesbart for søkemotorene, er det neste som er viktig at du er fri til å lage innhold og sider som engasjerer. Med det mener jeg nettsider som gjør at dine besøkende kan f.eks se video, høre en lydfil, – eller få andre inntrykk eller gjøre noe.

Grunnen er at slike ting skaper engasjement, og det gir lengre besøkstider, lavere tilbakehoppsrate og gjerne flere linker inn fra andre sider (blogger f.eks).

Du må dermed kunne legge inn i minste fall YouTube-videoer, kunne formattere innholdet slik du selv ønsker – og gjerne kunne legge inn annen «fremmed kode» som javascript. (Brukes ofte for å kunne lage engasjerende funksjoner.)

Noe annet viktig: Kunne lage egendefinert struktur

Bruken av ditt nettsted påvirkes av menyene og navigasjonen du lager. Noen systemer låser deg til visse oppsett etc. Dette bør du unngå: Velg et hjemmesidesystem som gir deg frihet til å sette opp strukturen du vil ha selv. Med menyer, undermenyer, ikke-oppførte sider med mer.

Dette er grunnleggende for å kunne styre dine besøkende den veien du vil, noe som også er veldig viktig dersom du driver med salg gjennom ditt nettsted. Da må du kunne geleide dine besøkende til salgssiden.

Velg et hjemmesideprogram som er nettbasert

Ja, bruk et system som tillater deg å redigere på nett – fra hvor som helst. Det gir deg mye mindre trøbbel når du skal bytte datamaskin, eller du har stasjonær PC på jobb og kanskje en bærbar hjemme. Ved å ha et nettbasert system kan du logge deg inn fra nær sagt hvor som helst og skrive, endre, laste opp og ha det gøy med nettsiden din.

I dag, med det store utvalget av programvare, er det nesten selvsagt å ha et nettbasert system. Men vi treffer fremdeles kunder som kun jobber med datamaskin-bundet software som Frontpage, Dreamweaver og tilsvarende.

Du kan velge et open source system som f.eks Joomla. Men dersom du ikke er «veldig teknisk», så vil vi anbefale å velge et system som har kundesupport innebygget. I Norge finnes det flere. Noen er gode, og andre er svært dårlig.

I forbindelse med at vi leies inn til å levere god synlighet til kunder så har vi brukt mange forskjellige løsninger. De systemene vi liker selv å jobbe i er enten WordPress eller EasyEdit. EasyEdit er FlexWeb AS sitt eget publiseringssystem som er tilgjengelige for alle som vil bruke det. Det fungerer slik vi ønsker å ha det, og er lettbrukt også for våre kunder Du kan få gratis og uforpliktende prøvetid.

Sjekk ut EasyEdit hjemmesideprogram

Redigeringsvindu i hjemmesideprogram for FlexWeb AS